Приветствую Вас, Гость
Главная » 2016 » Сентябрь » 28 » «Великий українець – Михайло Грушевський»
10:37
«Великий українець – Михайло Грушевський»

«Великий українець – Михайло Грушевський» - під такою назвою 28 вересня пройшла тематична година у краєзнавчому музеї Нікольського району до 150-річчя  видатного історика,  визначного  державного  і громадсько-політичного діяча, літературознавця, письменника,  публіциста, організатора української науки, академіка Всеукраїнської академії наук. Захід відвідали учні 10-го класу Нікольської ЗОШ № 1 імені А.Д.Якименка з вчителем історії Л.І. Савченко.

         Щоб краще представити особистість М. Грушевського, співробітники музею використали технічні засоби. З їхньою допомогою була продемонстрована презентація та відбувся відеоперегляд документального фільму «М. Грушевський – обличчя української історії», який доповнила коментарями та цікавими фактами з життя видатного історика Адарюкова Тетяна Михайлівна. Висвітленні також події, пов’язані  з політичною діяльність  Грушевського на посту голови Української центральної ради. Учні уважно слухали висловлювання Вченого щодо самостійності і незалежності України, про поняття «Київська Русь», про європейський склад народного характеру. Велике враження було у слухачів від сучасного прочитання майже столітньої давнини цитувань Грушевського:

 

«Українська нація, коли не здобуде власної держави, лишатиметься у лахмітті наймита і годуватиме заможну країну, але – чужу».

«Будь-які окупанти забирають батьківщину, коли не зустрічають спротив нації».

«Мусимо жертвувати всім, щоб урятувати найдорожче в цей момент: самостійність і незалежність нашого народу».

         На закінчення тематичної години Михайло Грушевський постав перед присутніми у якості поета. Був продекламований його юнацький вірш «Сонет», де є такі рядки:

…Есть путь один, залит он кровью весь

Борцов за истину, свободу и за честь,

Вступивших в бой неравный и кровавый.

Я знаю этот путь, по этому пути,

Быть может, суждено и мне пойти,

Так дай же Бог мне умереть со славой!

Просмотров: 345 | Добавил: Museum | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: