Приветствую Вас, Гость
Главная » 2018 » Ноябрь » 8 » День української писемності та мови
15:49
День української писемності та мови

9 листопада в Україні святкується День української писемності та мови. Традиційно цього дня всіх українців запрошують написати Всеукраїнський диктант національної єдності і перевірити свої знання. А співробітники Краєзнавчого музею запросили учнів 6 класу гімназії «Софія» на квест – захоплюючий процес пізнання історії свого краю в контексті української мови та культури.

За православним календарем 9 листопада вшановують пам’ять Преподобного Нестора Літописця - послідовника Кирила і Мефодія. Вважається, що він став прабатьком української писемної мови. Як відомо, сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків.

Незнання минулого неминуче призведе до нерозуміння сучасного і майбутнього. Так ось, щоб цього не трапилось, учні рушили у подорож по історичнихі сучасних куточках селища Нікольського. Екскурсоводи Антоніна Гатілова та Катерина Будовська у ігровій формі познайомили маленьких нікольців з історією створення установ, пам’ятних знаків та пам’ятників на території селища.

Зокрема, біля меморіальної дошки на районній музичній школі ім. Доната Патричі учасники квесту прослухали пісню Д.Патричі «Калинова вода», написану українською мовою, як підтвердження того, що видатний грецький поет і композитор, який все життя прожив в Україні, не цурався її мови і ніколи не говорив про нібито «вторинність» української.

Українці мають свою могутню класичну літературу. Нікольці пишаються визнаними світом геніями літератури: Тарасом Шевченком, Іваном Франком, Лесею Українкою, твори яких у великій кількості зосереджені у центральній районній бібліотеці, яка теж була у маршруті гри-мандрівки.

Логічним завершенням квестустала зупинка біля пам’ятника Т.Г. Шевченку і читання його віршів, бо вони й нині служать для нас джерелом патріотизму, гуманізму, віри в могутню силу українського народу.

 

Просмотров: 285 | Добавил: Museum | Рейтинг: 5.0/5
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: